Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των διαρθρωτικών προσαρμογών

«Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Juan Pablo Bohoslavsky, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της οικονομικής διαρθρωτικής προσαρμογής στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

Ο κ. Bohoslavsky θα επισκεφθεί την Ελλάδα σε συνέχεια των συστάσεων του προκατόχου του κ. Σέφας Λουμίνα, μετά από την αποστολή του στην υπερχρεωμένη χώρα τον Απρίλιο του 2013.

«Ζητήθηκε από την Ελλάδα να προχωρήσει σε σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και να εφαρμόσει μια σειρά από οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να λάβει επιπλέον πιστώσεις», τόνισε. «Θα αξιολογήσω τις επιπτώσεις που είχαν αυτές οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, της στέγασης, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης».

Ένα ζήτημα ιδιαίτερης ανησυχίας είναι η αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη χώρα, ως συνέπειες της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό, ο εμπειρογνώμονας θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική και στις στρατηγικές που υιοθέτησαν η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της, ώστε να καταπολεμήσουν αυτές τις τάσεις στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

«Συγκεκριμένα, θα ήθελα να μάθω τι είδους μέτρα έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα και τους διεθνείς δανειστές για να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα και ομάδες, όπως οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι υπερχρεωμένοι πολίτες, τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες», δήλωσε.  […]

Ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά πορίσματα της επίσκεψής του, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 10:00 στο ξενοδοχείο  Electra Palace, Ν. Νικοδήμου 18-20, 10557 στην Αθήνα.

Τα τελικά του συμπεράσματά και οι βασικές συστάσεις του, θα υποβληθούν σε συνολική έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Μάρτιο του 2016.»

Μπορείτε να διαβάσετε την τελευταία έκθεση για την Ελλάδα εδώ.

Περισσότερα εδώ.

Πηγή: UNRIC